Wanneer wordt e-invoicing verplicht voor jouw onderneming? Bekijk het hier.
blog post header
 

Zelfstandige in Hoofdberoep - 10 Voordelen van Hoofdberoep vs Bijberoep

Zelfstandige in hoofdberoep worden is niet evident. De stap lijkt echt wel groot en riskant. En daarom beginnen velen hun carrière als zelfstandige in bijberoep.

Toch heeft het fulltime zelfstandigenstatuut ook zijn voordelen tegenover werken in bijberoep. We sommen er hier 10 van op. Twijfel je nog waarom je zelfstandige zou worden? Of twijfel je tussen bijberoep of hoofdberoep? Lees dan zeker verder.

Dit zijn de 10 voordelen van werken op zelfstandige basis in hoofdberoep:

#1 Als zelfstandige in hoofdberoep ben je 100% je eigen baas

Als je een activiteit in bijberoep uitoefent, blijf je afhankelijk van een werkgever. Tenzij je een student-ondernemer bent. Het is natuurlijk mooi meegenomen dat je een gewaarborgd inkomen hebt, maar echte vrijheid kent geen prijs.

We vermelden hier niet per toeval het woordje VRIJHEID.

Dit is immers één van de belangrijkste redenen waarom mensen zelfstandige ondernemer willen worden. Geen baas om naar te luisteren, maar je eigen baas zijn. En dat is in bijberoep maar gedeeltelijk mogelijk.

Als zelfstandige in hoofdberoep ben je je eigen baas. Maar draag je dus ook alle verantwoordelijkheid. De schuld van falen in een ander zijn schoenen schuiven behoort daarmee ook voorgoed tot het verleden.


#2 Je kan je btw op je aankopen recupereren

Als je zelfstandige in bijberoep bent, ben je (in België) onder een bepaald bedrag niet btw-plichtig. Dit houdt dan wel in dat je ook de btw die je betaalt op je aankopen en uitgaven om je bijberoep uit te kunnen inoefenen, niet kan recupereren.

Of anders gezegd:

een zelfstandige in hoofdberoep betaalt minder dan wat een zelfstandige zonder btw-nummer in bijberoep betaalt.

Of je daarover moet treuren is natuurlijk de vraag. Als je sporadisch bijklust, of geen hoge uitgaves hebt voor je beroep, is dit bedrag verwaarloosbaar. Echt voelen doe je dat dan niet niet.

Maak je daarentegen veel kosten om je bijberoep uit te oefenen, kan dit verschil wél de moeite zijn. En is het misschien tijd om toch de stap naar voltijds zelfstandige te overwegen.

De btw-regels zijn een vrij complexe zaak. Wil je voorkomen dat je hier fouten mee maakt, gebruik dan CoManage als facturatieprogramma. Je kan met verschillende btw tarieven werken binnen eenzelfde factuur. CoManage rekent voor jou het juiste btw bedrag automatisch en foutloos uit.


#3 Je beroepskosten zijn duidelijker gescheiden van je privé uitgaven

Als zelfstandige in hoofdberoep kan je meer beroepskosten inbrengen in je belastingaangifte. Het is veel eenvoudiger om kosten die je maakt in het kader van je zelfstandige activiteit in hoofdberoep te verantwoorden voor de belastingdienst.

Voor een bijberoep is de grens veel vager.

 • Heb je echt internet nodig om je bijberoep uit te oefenen?

 • En hoeveel van je internet komt dan op rekening van je bijberoep te staan?

 • Waar ligt de grens tussen privé telefoontjes en telefoonkosten voor je bijberoep?

Je boekhouder kan je hierover meer vertellen, maar in het algemeen geldt toch dat de scheiding tussen privé en professionele uitgaven voor een zelfstandige in hoofdberoep, veel duidelijker zijn.


#4 Je bent 100% beschikbaar voor je klanten

Volledig je eigen baas zijn, houdt in dat je veel meer tijd hebt voor je klanten dan je collega’s in bijberoep. Geen geschipper tussen twee werkagenda's.

Als zelfstandige in hoofdberoep heb je gewoon meer (controle over je) tijd. Dit is een heel groot voordeel tegenover je conculega’s in bijberoep. Hun klanten moeten zich schikken naar een veel beperkte beschikbaarheid.

Wil je toch iets beter je gewerkte tijd bijhouden en verdelen? Dan kan je gebruik maken van tijdsregistratie om je uren in het oog te houden.

Je eigen baas. Je eigen agenda. Makkelijk toch? Wil je het nog eenvoudiger en overzichtelijker, gebruik dan bijvoorbeeld Google Kalender.


#5 Je kan je 100% concentreren op jouw (eigen) zaak

Dit vloeit voort uit het vorige voordeel. Meer tijd, makkelijker focussen. Trap hierbij niet in de val om altijd bereikbaar te willen zijn voor je klanten.

Toch heeft concentratie niet enkel met meer tijd te maken. Het echte grote voordeel van zelfstandige in hoofdberoep is dat je niet afgeleid wordt door je bijberoep.

Met afleidingen bedoelen we overigens heel wat zaken:

 • Geen verplaatsingen tussen twee werkplaatsen.

 • Niet hoeven switchen tussen inhoudelijk verschillende jobs

 • Je eigen doelstellingen vastleggen en niet die van anderen halftijds proberen op te volgen.

 • Nog iets eenvoudiger om je privéleven gescheiden te houden dan wanneer je twee jobs uitvoert.

Als zelfstandige in hoofdberoep zie je het pad dat je zelf uitlegt veel gemakkelijker. Je bent je eigen gids en dreigt niet te verdwalen tussen verwachtingen en verplichtingen die een werkgever oplegt.


#6 Meer potentieel om sneller te groeien

Een bijberoep is als slenteren door een winkelstraat . Er is geen haast bij, je doet alles op je eigen tempo. Af en toe de totale pauzeknop indrukken hoort daar ook bij. Maar zoals je weet: stilstaan is achteruitgaan.

Een zelfstandig hoofdberoep is daarentegen meer een marathon lopen met af en toe een stevige sprint. In hoofdberoep heb je een heel duidelijk doel voor ogen. Of dat nu overleven is of groeien, je moet gewoon vooruit.

Omdat je een grotere geloofwaardigheid hebt, kan je jouw startkapitaal samenstellen uit verschillende mogelijkheden. Voor een zelfstandige in bijberoep zijn de opties voor financiering beperkter.

Zie je plots kansen liggen? Dan kan je deze veel sneller grijpen in hoofdberoep.

De enige manier om je droom van zelfstandige te realiseren - en in stand te houden - is door te groeien. Meer klanten, meer omzet, meer winst, meer ervaring. Omdat je je functie fulltime uitvoert, ontwikkel je in hoofdberoep een ingebouwde radar die je constant alert houdt en je wijst op kansen.


#7 Meer kansen op B2B business

Andere ondernemers weten maar al te goed dat zelfstandigen in bijberoep maar heel beperkt beschikbaar zijn. Als fulltime zelfstandige heb je dus zeker al een streepje voor bij collega-ondernemers die gesteld zijn op meer zekerheid van tijdige levering, expertise en continuïteit.

Maar ook het feit dat je sowieso over een btw-nummer beschikt - wat niet bij alle zelfstandigen in bijberoep het geval is -, maakt jou een interessantere leverancier voor bedrijven. De btw die je op jouw facturen aanrekent, kan de tegenpartij namelijk recupereren.

Is je activiteit vooral B2B gericht, dan heb je bijna geen andere keuze dan zelfstandige in hoofdberoep te worden.


#8 Je kan je 200% ontwikkelen

Als je kiest voor zelfstandige in hoofdberoep, moet je je constant verder ontwikkelen. Niemand verplicht je natuurlijk, maar als je niet bereid bent om bij te leren, loop je wel het risico dat je kansen mist. Of dat je concurrenten zich wel concentreren op wat jij minder belangrijk vindt.

Dit ontwikkelen gebeurt overigens grotendeels spontaan. Omdat je voltijds met je werk bezig bent, wordt je er sneller beter in.

Dat geldt ook voor alles wat niet rechtstreeks met je kernactiviteit te maken heeft. Maar wél belangrijk is voor de stabiliteit van je bedrijf:

Wil je toch in korte tijd een versnelling hoger schakelen? Ook dan zijn er mogelijkheden zat

 • Bijscholingen in jouw vakgebied

 • Praten met collega’s

 • Aansluiten bij een vakvereniging in jouw gebied

Het is niet omdat je je droomjob gevonden hebt, dat je dit op dezelfde manier je verdere leven zal uitvoeren. Kijk uit naar kansen om je als mens te verrijken. En grijp deze aan om je bedrijf veilig te stellen.


#9 Je kiest je eigen droomjob

In bijberoep heb je al een job. De nevenactiviteit die je uitoefent mag wettelijk gezien niet in het vaarwater komen te liggen van je werkgever. Dit houdt dus in dat je enkel mits toestemming van je werkgever een bijberoep kan uitoefenen.

Dit is voor zelfstandigen in hoofdberoep anders. Je doet wat je wil doen. Schakel je over van het werknemersstatuut naar zelfstandige, dan is het beste dat je dit toch ook even dubbelcheckt. In sommige arbeids- en bediendecontracten staat een clausule die je verbiedt om dezelfde activiteiten als je opgezegde job gedurende een bepaalde tijd uit te oefenen.

De job van je leven? Solliciteer eens bij jezelf. Misschien kan je die droomjob zelf realiseren.


#10 Je kan zoveel meer voldoening uit je job halen

Er zijn natuurlijk veel meer obstakels die je moet overwinnen dan iemand die in zijn vrije tijd bijklust. Maar anderzijds is elke hindernis die je met succes van de baan veegt, een persoonlijke overwinning. En dat is iets wat je eigenwaarde en voldoening enorm boost.

 • Een vette klant binnengehaald? Proficiat voor jezelf!

 • Je eerste jaren overleefd? Met dank aan jezelf.

 • Een eerste werknemer in dienst nemen? Dat verdient een pluim op jouw hoed.

In periodes waar het wat minder gaat, bestaat de kunst eruit om de moed niet te laten zakken. Elk probleem opent nieuwe kansen. Als je deze ziet en grijpt, kan je ook tegenslag ombuigen in een persoonlijke overwinning. Alweer een punt gewonnen op je persoonlijke scorebord van voldoeningen.

Voldoening halen uit je job is niet altijd meetbaar in cijfers. Maar het gevoel van overwinning hangt samen met het aandeel dat jij hierin gespeeld hebt. Zelfstandigen in hoofdberoep zijn nu eenmaal competitiegericht. En wat is er dan mooier dan winnen? Zelfs als je jezelf overwint.


Conclusie: hoofdberoep of bijberoep?

De keuze tussen hoofd- en bijberoep maken is niets om over één nacht ijs te gaan. Naast alle voordelen, zijn er natuurlijk ook nadelen. Deze nadelen van zelfstandige zijn hebben we wel een klein beetje besproken in de voordelen. Maar ook deze zijn met gezond verstand, inzet en soms een beetje geluk te overwinnen.

Blijf zeker onze blog volgen voor meer tips om als starter een voorsprong te nemen. En te behouden.

Als eenmanszaak toch makkelijk je administratie bijhouden?

Probeer CoManage gratis uit
14 dagen zonder aankoopverplichting 👍
🚀
Gebruik net zoals 1500 andere bedrijven CoManage en vereenvoudig je administratie!
Test 14 dagen gratis
zonder aankoopverplichting 👍